Loading...
ΥΠΟΣΚΑΦΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ2018-08-31T11:10:31+00:00

Project Description

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ GATIE
ΥΠΟΣΚΑΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΝΑΞΟΥ

DETAILS

  • Έργο: Παραθεριστική κατοικία στη Νάξο
  • Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ζήσης Κοτιώνης, ΦοίβηΓιαννίση, Κατερίνα Κρίτου, Νικόλαος Πλατσάς
  • Κατασκευή και επίβλεψη: Ροδιανή Καπίρη (More than Architecture – Kapiris)
  • Χρόνος Μελέτης: 2007 – 2008
  • Χρόνος αποπεράτωσης: 2011
  • Συνολική επιφάνεια: 280τ.μ.
  • Επιφάνεια οικοπέδου: 9.000τ.μ.
  • Περιοχή: Πλάκα Νάξου, Κυκλάδες
  • Διακρίσεις: Βραβεία «ΔΟΜΕΣ 2012», έπαινος στην κατηγορία «Το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2009-2011»

DESCRIPTION

Σε ένα βραχώδες κεκλιμένο οικόπεδο 9,000 τ.μ., στην δυτική Νάξο, που έχει στην δυτική του πλευρά θέα προς την παραλία Πλάκα, ο αρχιτέκτων Ζήσης Κοτιώνης και η ομάδα του σχεδίασαν μια εξοχική κατοικία 280 τ.μ. για μια πενταμελή οικογένεια Γάλλων και τους καλεσμένους τους.
Οι λειτουργίες της κατοικίας οργανώνονται σε δύο κτιριακούς επιμήκεις επάλληλους όγκους, παράλληλους με την κλίση, που περιέχουν ανάμεσα τους σε ζώνες την αυλή και την πισίνα, αφήνοντας μπροστά από τον κατώτερο και πιο ιδιωτικό όγκο των υπνοδωματίων ένα ανοιχτό μπαλκόνι προς τη θέα,
Η απλή αυτή διάταξη διασχίζεται από μία κάθετη σκάλα πλάτους 3.10 μ., που συνδέει όλα αυτά τα μέρη του σπιτιού μεταξύ τους λειτουργώντας έτσι ως κατακόρυφη είσοδος και διασφαλίζοντας την επικοινωνία στην εξέλιξη της οικίας από άνω προς τα κάτω.
Η κλίμακα προσδίδει θεατρικότητα σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, καθώς επίσης προσφέρεται και ως κάθισμα/ χώρος στάσης που εποπτεύει. Όλο το συγκρότημα εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα περιμετρικό τείχος, που περιορίζει και προστατεύει την κατοικία, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο οικόπεδο να είναι μέρος του παρθένου τοπίου.
Παράλληλα με την κλίση οι κτιριακοί όγκοι είναι αυτοί που δημιουργούν μαζί και την μάντρα, ενώ κάθετα σε αυτήν δύο παράλληλοι μαντρότοιχοι επικλινείς εγκιβωτίζουν το σύνολο του συγκροτήματος. Την κλίση των τοίχων αυτών ακολουθούν και τα φυτεμένα δώματα έτσι ώστε το σπίτι να μεταλλάσσεται σε διαμόρφωση εδάφους παρόμοια με τις ξερολιθιές του κυκλαδίτικου τοπίου.
Η κατοικία σχεδιάστηκε με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οι εσωτερικοί χώροι είναι όλοι ανοικτοί στο φως και τον αέρα για τη μέγιστη ψύξη του κτιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι στέγες έχουν φυτευτεί, για την ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΝΟΜΑ
ΧΩΡΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
EMAIL

ΜΗΝΥΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ